Go Norsk Friluftsliv to main content

Bli med å feire Turmat fra hele verden-dagen

Onsdag 4. september feirer vi naturen og mangfoldet av verdens matkulturer. Vi håper at nettopp du har lyst til å bli med!

Foto: Kasper Fosser (Vaffel og Film)
Foto: Kasper Fosser (Vaffel og Film)

Under Friluftslivets uke 31. august – 8. september 2024 feirer vi friluftslivet gjennom en hel uke i strekk.

I 2023 fikk uka en ny markeringsdag: Onsdag 4. september markeres Turmat fra hele verden-dagen, og hele Norge er invitert til å bli med på feiringen.

Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier prosjektleder Mari Kolbjørnsrud.

Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen? Tenk så fint det ville være å dele og lære av hverandre.

Ta elevene med ut

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser. På turmat.no finner du både tips, inspirasjon og deilige oppskrifter fra mange land.

Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på markeringen av den nye Turmat fra hele verden-dagen, sammen med de frivillige friluftslivsorganisasjonene.

– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.

Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?

Gratis veileder til organisasjoner og skoler

Jobber du i skole eller barnehage, eller er du frivillig eller ansatt i en organisasjon?

I vårt gratis veilederhefte har vi enda flere forslag til hvordan dere kan ta i bruk konseptet Turmat fra hele verden, enten det er under Friluftslivets uke eller gjennom resten av året.

Veilederheftet er ment for frivillige organisasjoner, ansatte i skolen og andre som ønsker å ta i bruk Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy.

Søk midler til turmat-aktivitet i 2024

Norsk Friluftsliv deler ut inntil 5000 kroner til lag og foreninger som vil bruke Turmat fra hele verden-konseptet for å invitere flere med på sine aktiviteter i 2024, for eksempel på Turmat fra hele verden-dagen.

Les mer og søk stimuleringsmidler til dine aktiviteter.

UTEKOS: Mat smaker ofte mye bedre ute – og i godt selskap. Foto: Paulina Cervenka