Go Norsk Friluftsliv to main content

Friluftslivets uke + Kulturminnedagene = sant

Friluftslivets uke 2024 foregår samtidig som Kulturminnedagene. Det gir spennende muligheter for deg som er arrangør!

Foto: Hans Martin Lysterhaug
Foto: Hans Martin Lysterhaug

Hvorfor ikke planlegge et arrangement under Friluftslivets uke i historiske omgivelser eller med elementer av kulturarv?

31. august – 8. september 2024 går Friluftslivets uke av stabelen, og den samme uka markeres også Kulturminnedagene. Det å formidle lokalhistorie og kulturarv gjennom for eksempel en tur, kan løfte opplevelsen for de som deltar.

Temaet for årets Kulturminnedager er «Spor, nettverk og forbindelser». Temaet kan også passe godt for arrangører av Friluftslivets uke. Friluftsliv og aktiv bruk av naturen er en helt sentral del av den norske kulturarven, så her er mulighetene mange.

Kan få opp til 30 000,- i støtte

Alle lokale arrangører av Kulturminnedagene kan søke om opp til 30.000,- i arrangementsstøtte før fristen 19. april! Midlene skal gå til inkluderende aktiviteter for barn, unge og minoriteter.

Lokale lag og foreninger som vil kombinere markeringen av Friluftslivets uke med å arrangere en Kulturminnedag kan altså ha mye å hente. 

Les mer og søk om inntil 30 000,- i støtte til deres aktiviteter.

Søknadsfristen er 19. april.

15 tips til hvordan du kan kombinere Friluftslivets uke og Kulturminnedagene:

  1. Fortell historien til turområdet dere er i, eller om noen som har vært eller er her
  2. Samarbeid med organisasjoner som kan bidra med spennende perspektiver, kunnskap og kompetanse på krysningen mellom friluftsliv og kulturarv, som for eksempel Forbundet Kysten, Norsk seterkultur, lasskjørere, Geitmyra og Europeiske kulturruter.
  3. Fisk et måltid, plukk bær til dessert eller tilbered mat på tradisjonelt vis med bål eller i kokegrop av lokale råvarer som dere sanker selv. Hva med å lage et arrangement der ulike matkulturer møtes? Inspirasjon til spennende oppskrifter finner dere på turmat.no!
  4. Finn ressurser i naturen som kan brukes i håndverksaktiviteter – lag neverflettede kurver, seljefløyte, spikk en smørkniv eller finn vekster som kan bruks i plantefarging. Kan dere lage keramikk fra lokal leire? Husflidslag over hele landet kan bli med på prosjektet Rundt bålet – kanskje et samarbeid kan være en del av deres arrangement?
  5. Lek i naturen – gamle leker kan være spennende for nye generasjoner, og motsatt.
  6. Lag natursti eller kultursti om lokalhistorie eller geologi
  7. Rydd søppel – kanskje søppelet har en historie å fortelle? Knytt dagens klimautfordringer og utvikling til historiske, eller dagsaktuelle hendelser i ditt nærmiljø
  8. Legg turen til et bygdetun, langs en historisk vandrerute eller finn et spennende kulturminne i lokalmiljøet gjennom Riksantikvarens kulturminnesøk.
  9. Ro en tradisjonsbåt eller bruk andre eldre fremkomstmidler og veterankjøretøy – sammenlign nåtidens og fortidens fremkomstmidler og ferdselsårer.
  10. Skogen er full av eventyr, løft frem lokal eller global fortellertradisjon
  11. Tursamtaler: Inviter en mangfoldig lokalbefolkning til å presentere sin kulturarv, som enkle samtaler på tur eller presentasjoner for flere tilhørere rundt bålet
  12. Inviter barn/unge til å lage eller bidra i et arrangement selv
  13. Samarbeid med museum eller næringsliv
  14. Kunstprosjekt med fokus på tradisjonshåndverk og bærekraft
  15. Symbolikk og værfenomener: Hvilken betydning har været og naturen hatt for utformingen av arkitekturen og kulturarven vår?