Logo – Friluftslivets uke

Slik kan dere markere Friluftslivets uke i skole, barnehage og SFO

4. – 12. september inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen.

NB. Denne artikkelen er fra 2020. Tips til aktiviteter i 2021 finner du her.

Jobber du i skole, SFO og eller barnehage, og har lyst til å markere Friluftslivets uke sammen med barna? Her finner du informasjon om opplegg, brosjyrer og aktiviteter dere kan benytte dere av.

1. Bruk den nye brosjyren «Naturen som læringsarena – Inkludering og felles opplevelser på tur»

I forbindelse med Friluftslivets uke 2020 har Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager i samarbeid med Private barnehagers landsforbund og Norsk Friluftsliv utarbeidet en ny brosjyre med mange gode tips til aktiviteter som kan gjennomføres gjennom uka. Aktivitetene er knyttet opp mot rammeplanen til barnehagene, men kan kan også passe for småskolen. Temaet for årets hefte er hvordan naturen kan brukes som inkluderingsarena. Last ned brosjyren her.

2. Bruk Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund sin nye brosjyre med ti tips til aktiviteter

I år har Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund laget et inspirasjonshefte med ti aktiviteter som er knyttet opp mot Fagfornyelsen. Temaene varierer slik at de kan passe for de fleste fag og trinn. Mål trær, lag trollkrem, studer maur, finn frem spikkekniven, tegn med selvproduserte kullstifter, lag musikk, lær leker som de lekte i gamle dager, bygg en gapahuk eller lag søppelkunst! Brosjyren kan leses på nett eller lastes ned her.

3. Ta i bruk Norsk Friluftslivs årshjul for uteskole!

Her finner du forslag til læringsbaserte uteaktiviteter med barna for hver uke i året. Temaet for uke 37, som er Friluftslivets uke, er allemannsretten. Hva med å ta elevene med ut og vise dem hva denne betyr i praksis? Her finner dere undervisnings-tips til fagstoff og aktiviteter. Norsk Friluftsliv har også laget en enkel quiz om allemannsretten, med seks oppgaver som kan skrives ut og henges opp i en natursti. Her finner dere svarark, og fasiten laster dere ned her.

4. Utforsk naturen og lær om allemannsretten med TeachOUT

I Friluftslivets uke 5. – 13. september kan dere teste deres kunnskaper om allemannsretten og naturen med appen TeachOUT. Denne tar dere med på en skattejakt gjennom lokale løyper ulike steder i landet. Norsk Friluftsliv vil også dele ut premier som trekkes blant de som gjennomfører en løype i løpet av uka. Les mer om denne aktiviteten her.

5. Prøv ut DNTs nye app KulTur!

DNT har dette året utviklet en app som heter KulTur. Her kan man samle poeng ved å gjøre forskjellige ting mens man er på tur. Det betyr også at dere kan få tips om mange aktiviteter dere kan gjøre med barna mens dere er ute i naturen. Les mer om appen og se hvor dere kan laste den ned i denne artikkelen.

6. La barna bli «Naturvakter»

Gjennom dette morsomme og enkle opplegget for barnehager lærer barna om naturen og allemannsretten. Naturvakt starter med at barna får et brev fra Ugla. Ugla bor høyt oppe i et tre nær barnehagen, og han inviterer barna til å bli hans «Naturvakter». Dette er begynnelsen på et eventyr der barna må ut i naturen for å gjennomføre en rekke oppgaver. Målet er å vise Ugla at de forstår hva man kan og ikke kan gjøre når man ferdes i naturen, slik at de kan lære dette videre til voksne og andre barn.

Naturvakt er utarbeidet av Norsk Friluftsliv. Opplegget finner du her: https://naturvakt.no/

7. Smak på naturen – et opplegg fra Miljødirektoratet

Undervisningsopplegget «Smak på naturen» fokuserer på allemannsretten som et fellesgode gjennom aktiviteter som bærplukking og kjennskap til enkeltarter. Barnehagebarn fra 4 års alder og skolebarn opp til 4. klasse skal få en begynnende forståelse for betydningen av en bærekraftig utvikling.

Det er blitt utviklet ulike aktivitetsark. Arkene kan fritt lastes ned til bruk i barnehage og skole. Arkene er ikke differensiert etter barnehage og skole, men vil likevel passe ulike aldersgrupper eller ferdighetsnivå.

Les mer om opplegget og last ned aktivitetsark og plakater her.

8. Turorientering eller naturbingo

Alle barn elsker skattejakt. I turorientering henger det poster ute hele sommeren, med varierende vanskelighetsgrad. Her får barna mulighet til å gå på en spennende «jakt», samtidig som de opplever naturen. Dette er en artig aktivitet for barna, hvor de også kan få prøve seg på kart og kompass.

Deres nærmeste turorienteringsløype finner dere her: turorientering.no

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av barnehagen, kan naturbingo være et godt alternativ! La barna sette opp dyr og planter det er sannsynlig at man kan se på et bingobrett, og la dem gå og lete i naturen for å se om de får bingo.

9. Helt på bærtur

Lær barna å høste av naturen! Høsten er en perfekt årstid for å gå ut og finne sin egen mat ute i skogen. Hvorfor ikke arrangere en blåbærtur med barna denne uka? Bær kan plukkes i det meste av kopper og bokser. Får dere en fin fangst kan dere ha selv-plukket syltetøy til lunsj! Og er det noen av de ansatte som har kunnskap om sopp, så går det jo også an å se om dere finner noen spiselige sopper på turen?

10. Turmat fra hele verden

Har dere vært på bær- eller sopptur og høstet av naturens spiskammer – hva med å benytte anledningen til å lage noen nye og spennende retter? Frister det med blåbærkrem fra Alpene eller hva med en deilig slovensk kantarellsuppe? Mat er noe alle kulturer har felles. Uansett hvor i verden man kommer fra, så spiser man mat. La dere inspirere av initativet Turmat fra hele verden til å gi barna gode turopplevelser, samtidig som de lærer om andre kulturer!

Oppskriftene finner du her: http://www.turmat.no/

Del denne artikkelenRelevante nyheter

Ta en Tur med mening 8. – 10. september!

Har du en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet? Tur med mening er en dugnad for naturen, hvor hele Norge oppfordres til å ta en tur ut og gjøre en innsats som...

Bli med å feire Turmat fra hele verden-dagen

Onsdag 6. september feirer vi naturen og mangfoldet av verdens matkulturer. Vi håper at nettopp du har lyst til å bli med! Under Friluftslivets uke 2. – 10. september 2023 feirer vi friluftslivet gjennom...

Gratis hefte: Lær barna om allemannsretten i Friluftslivets uke

Naturvakt er et gratis læringsopplegg om allemannsretten for barnehager. Bestill hefter til din barnehage her! Friluftslivets uke går av stabelen 2. til 10. september 2023. I den forbindelse har Norsk Friluf...