Logo – Friluftslivets uke

Sju ting å finne på med barna i Friluftslivets uke

I Friluftslivets uke 31. august – 8. september 2019 inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen. Her får din barnehage og skole tips til morsomme aktiviteter dere kan gjøre denne uka.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Johnny Vaet Nordskog og Synne Kvam

1. Ta i bruk det nye opplegget til Naturpilotene «Naturen som læringsarena»

Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager har i samarbeid med Private barnehagers landsforbund (PBL) og Norsk Friluftsliv utarbeidet en oversiktlig brosjyre med mange gode tips til aktiviteter som kan gjennomføres hver dag  i Friluftslivets uke. Aktivitetene er koblet til ny rammeplan, og dere får matoppskrifter som tar utgangspunkt i lokale matressurser.

Brosjyren finner du her.

2. La barna bli «Naturvakter»

Gjennom dette morsomme og enkle opplegget for barnehager lærer barna om naturen og allemannsretten. Naturvakt starter med at barna får et brev fra Ugla. Ugla bor høyt oppe i et tre nær barnehagen, og han inviterer barna til å bli hans «Naturvakter». Dette er begynnelsen på et eventyr der barna må ut i naturen for å gjennomføre en rekke oppgaver. Målet er å vise Ugla at de forstår hva man kan og ikke kan gjøre når man ferdes i naturen, slik at de kan lære dette videre til voksne og andre barn.

Naturvakt er utarbeidet av Norsk Friluftsliv. Opplegget finner du her: https://naturvakt.no/

3. Smak på naturen – et opplegg fra Miljødirektoratet

Undervisningsopplegget «Smak på naturen» fokuserer på allemannsretten som et fellesgode gjennom aktiviteter som bærplukking og kjennskap til enkeltarter. Barnehagebarn fra 4 års alder og skolebarn opp til 4. klasse skal få en begynnende forståelse for betydningen av en bærekraftig utvikling.

Det er blitt utviklet ulike aktivitetsark. Arkene kan fritt lastes ned til bruk i barnehage og skole. Arkene er ikke differensiert etter barnehage og skole, men vil likevel passe ulike aldersgrupper eller ferdighetsnivå.

Les mer om opplegget og last ned aktivitetsark og plakater her.

4. Turorientering eller naturbingo

Alle barn elsker skattejakt. I turorientering henger det poster ute hele sommeren, med varierende vanskelighetsgrad. Her får barna mulighet til å gå på en spennende «jakt», samtidig som de opplever naturen. Dette er en artig aktivitet for barna, hvor de også kan få prøve seg på kart og kompass.

Deres nærmeste turorienteringsløype finner dere her: turorientering.no

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av barnehagen, kan naturbingo være et godt alternativ! La barna sette opp dyr og planter det er sannsynlig at man kan se på et bingobrett, og la dem gå og lete i naturen for å se om de får bingo.

5. Helt på bærtur

Lær barna å høste av naturen! Høsten er en perfekt årstid for å gå ut og finne sin egen mat ute i skogen. Hvorfor ikke arrangere en blåbærtur med barna denne uka? Bær kan plukkes i det meste av kopper og bokser. Får dere en fin fangst kan dere ha selv-plukket syltetøy til lunsj! Og er det noen av de ansatte som har kunnskap om sopp, så går det jo også an å se om dere finner noen spiselige sopper på turen?

6. Turmat fra hele verden

Har dere vært på bær- eller sopptur og høstet av naturens spiskammer – hva med å benytte anledningen til å lage noen nye og spennende retter? Frister det med blåbærkrem fra Alpene eller hva med en deilig slovensk kantarellsuppe? Mat er noe alle kulturer har felles. Uansett hvor i verden man kommer fra, så spiser man mat. La dere inspirere av initativet Turmat fra hele verden til å gi barna gode turopplevelser, samtidig som de lærer om andre kulturer!

Oppskriftene finner du her: http://www.turmat.no/

7. Friluftsliv i skolen

Friluftsliv i skolen er et nyopprettet prosjekt i 2018, som driftes av Norsk Friluftsliv. På hjemmesiden til prosjektet kan lærere finne aktuelle saker, tips og ressurser til hvordan få mer friluftsliv inn i skoletiden. På utkikk etter undervisningsideer, overnatting eller lærerkurs? Eller hva med en oversikt over hvem som kan hjelpe til med tilrettelegging av områder, utlån av utstyr og aktivitetsdager? Alt det finner du på www.friluftsliviskolen.no!

Her kan du laste ned flyeren «Dette kan du finne på med barna i Friluftslivets uke!»

Del denne artikkelenRelevante nyheter

Klar for en natt i naturen? Dette bør du vite før teltturen

Telting er gøy, billig og miljøvennlig. Når du kan ta tannpussen i tussmørket omringet av skogens lyder, og nyte frokosten på en knaus, trenger du heller ikke å reise langt for å skape gode minner. Tekst...

Sats på gjenbruk i Friluftslivets uke!

Skaff deg det du trenger til Friluftslivets uke – uten å kjøpe noe nytt! På den måten sparer du både miljøet og lommeboka. Tekst: Linn Elise Jakhelln Foto: Synne Kvam I jakten på det nyeste o...

Bli med på #nattinaturen – vinn flotte premier!

Lørdag 31. august sparkes Friluftslivets uke 2019 i gang med at "hele Norge" sover ute! Foto: Nikolai Øyehaug I 2018 sov opp mot 100 000 personer ute under #nattinaturen. Vil du være med i år? Konseptet f...