Oppmøte Grønmo utfartsparkering 10.30.

Bli med på en spennende familietur til Trollkjerka og Dølerud på selveste Kom deg ut-dagen. På turen deltar også Even Saugstad, som har skrevet flere bøker om Marka og blant annet boken «Mystikk og overtro i Oslomarka».

Vi går fra utfartsparkeringen på Grønmo og krysser over det som før var en stor søppelplass. Even vil her fortelle om gårder, småbruk og villaer som lå her i dalen helt fram til 1970-tallet, da søppelfyllinga spiste seg opp gjennom dalen. Barnefamiliene med de yngre barna kan gå direkte til Trollkjerka sammen med turlederne. De som ønsker å høre på Even tar oss igjen på veien eller inne ved Trollkjerka.

Fra Grønmo er turen kort inn til Trollkjerka. Stedet har enorme kampesteiner med hulrom, ganger og sprekker vi kan krype rundt i. Vi tar oss god tid til å utforske og klatre på steinene, og kanskje noen vil inn i det største hulrommet med sitteplass til flere? Even vil fortelle om gammel overtro, om steiner og kjemper. Og om istida som har formet Østmarka. I tillegg vil han fortelle om rideveiene som det fortsatt er rester av i området, anlagt av konsul Thomas Sewell.

Etter å ha oppholdt oss ved Trollkjerka returnerer vi til grusveien og går samlet inn til Dølerud. På veien passerer vi Dølerudbakken, restene etter hoppbakken like nord for Dølerud. Her får vi historikk om denne hoppbakken spesielt og hoppbakker i Østmarka spesielt. Mellom Grønmo og Dølerud går vi forbi Sølvdobla hvor beveren er (eller var) aktiv. Beveren var lenge utryddet fra Østmarka, men to par ble satt ut av TV-mannen og naturentusiasten Sverre M. Fjelstad i 1975. Nå er det en stor stamme av denne store gnageren som man kan se spor etter i nesten alle vann i Østmarka.

Dølerud er en skikkelig eventyrhytte. Even vil fortelle om gamledager da Dølerud var en husmannsplass. Det var et slit å skaffe nok mat til folk og dyr på en liten husmannsplass.

Ta med matpakke, drikke og gjerne litt «energisnacks» til turen. Hytten holdes åpen dersom man vil gå inn og titte. Maten nytes utendørs. På Dølerud blir det natursti, mulighet for å prøve klatreveggen eller se hvordan det er inne i hytta. Vi legger opp til mye frilek og hver enkelt familie returnerer til bilene når man selv ønsker. I tillegg vil turlederne samle de som ønsker å gå sammen tilbake i 13/14-tiden.

Dølerud er Barnas Turlags egen hytte i Østmarka. Den gamle husmannsplassen har åtte sengeplasser, og er et enkelt turmål ca. 2 km fra parkeringsplassen på Grønmo. Turen går dels på fin grusvei, dels på skogssti. Vi anbefaler å bruke bæremeis til de yngste siden skogsstien ikke egner seg til barnevogn.

Merk at det er påmelding på turen. Du melder deg på ved å trykke på den røde knappen («Meld deg på»). Din påmelding er registrert når du har mottatt en bekreftelse fra oss.

Ha med

Sitteunderlag
Klær etter vær
Matpakke og drikke.
Adkomst

Med bil: Ta av E6 ved Klemetsrud og følge skiltene mot Grønmo.
Med buss: Fra Oslo Bussterminal tar du buss nr. 550 mot Enebakk-Lillestrøm. Gå av på stoppet «Klemetsrud skole», gå langs skolen til du kommer inn på Sørliveien. Følg denne forbi gjenbruksstasjonen til parkeringsplassen.

Velkommen til store og små!

Kategori: Nærmiljø, Kom deg ut-dagen

Mer informasjon/påmelding
Oslo kommune
10:30
04.09.2022
DNT Oslo og Omegn
(+47) 22 82 28 00
info.oslo@dnt.no
Google Map of 59.8421636,10.861262