fredag morgen kl. 09:30 på parkeringsplassen på Svanstul

Bli med på et vakkert eventyr i Sauheradfjella fra 11. til 13. september 2020!

Skiens høyeste topper ligger alle helt nord i kommunen i det området som kalles Sauheradfjella som grenser opp mot Sauherad i vest, Kongsberg i nord og Luksefjell i øst. Denne turen tar oss gjennom kjerneområdene i Sauheradfjella med sitt vakre og varierte kulturlandskap. Vi starter og avslutter på parkeringsplassen ved Svanstul og beveger oss i en rundløype i grenseområdene mellom Skien, Kongsberg og Midt-Telemark som tar oss innom DNT-hyttene Solumhytta og Sommerseter der vi overnatter. Dersom forholdene tillater det vil vi besøke seks av toppene i området:

Storefjell, 746 moh

Solumfjellet, 800 moh (også kalt Vardefjell)

Svarttjernnatten, 742 moh (også kalt Lille Skrim)

Skåråfjell, 814 moh (Skiens høyeste)

Ørnenuten, 811 moh

Narefjell, 805 moh

Både Solumfjellet, Ørnenuten og Narefjell hører med blant ti-topperne for 2020, så her får du tre topper med på kjøpet!

Sauheradfjella var fra gammelt av sommerbeite og jakt- og fiskeområde for gårdene i dalføret som strekker seg mellom Norsjø og Heddalsvannet og er et kulturlandskap med mange gamle setrer og kulturminner om tidligere tiders aktiviteter. Terrenget har topper over 800 moh i vest og nord og er preget av glissen furu- og granskog. Området er lett tilgjengelig både fra Skien, Notodden, Kongsberg og Larvik og er mye brukt til friluftsliv med et godt merket løypenett både for sommer- og vinterturer.

PROGRAM

Dag 1: Svanstul til Solumhytta

Vi møtes fredag morgen kl. 09:30 på parkeringsplassen på Svanstul der vi hilser på alle turdeltakerne og kjapt gjennomgår ruta før avmarsj kl. 10:00. Turen går forbi DNT-hytta Fugleleiken og videre forbi Ørjevann før vi kommer til Sommerseter der vi tar første matpause. Etter en god pause følger vi merket sti opp på Storefjell, forbi Rønningslia og videre til Solumhytta for felles middag og overnatting.

Dag 2: Solumhytta til Sommerseter

Lørdag starter med en kort oppstigning til Solumfjellet. Her tar vi av fra merkede stier og finner vår egen veg forbi Åslivassfjellet og fram til Svarttjernnatten der vi tar en rast og nyter den flotte utsikten. Herfra tar vi oss ned til Ravalsjø og følger veien rundt på sørsiden til vi finner stien som tar oss sørover igjen forbi Vardefjell og til Eiangen. Her tar vi en avstikker opp på Skåråfjell som er Skiens toppunkt før vi går den siste strekningen ned til Sommerseter.

Dag 3: Sommerseter til Svanstul

På søndagen går turen på merket sti via både Ørnenuten og Narefjell før vi ender opp på parkeringsplassen ved Svanstul.

Hele turen er på ca. 55 km, i hovedsak på merkede løyper, og krever at du er vant til å gå langt med oppakning. Vi overnatter på ubetjente hytter og alle må ta med egen frokost og niste til alle dagene. Annet snacks som nøtter, sjokolade og kjeks kan også være fint å ha i sekken, i tillegg til termos og vannflaske. Turlederne stiller med felles middag både fredag og lørdag. Se ellers DNTs turliste for sommerturer som du finner her: ref

KART OG RUTEINFORMASJON

Turkart Skien Nord 1:25000

Turkart Siljan Nord 1:25000

Sjekk også ut.no for løypeinformasjon

Mer informasjon/påmelding
Skien kommune
09:30
11.09.2020 – 13.09.2020


Google Map of 59.3855921,9.4252886