Undervisningen foregår i Røde Kors sine lokaler i Åsane, kl. 10 - 18

Bergen og Hordaland Turlag har et bredt tilbud av turer i Bergen og omegns flotte naturområder. Grunnleggende turlederkurs er kurset for deg som vil engasjere deg som frivillig i Bergen og Hordaland Turlag og være turleder på fjellturer i Byfjellene og andre bynære fjell- og turområder.

Ambassadørkurs og grunnleggende turlederkurs utgjør de to første modulene i DNTs turlederutdanning. Etter endt kurs er du kvalifisert til å lede dagsturer i nærmiljøet. Du blir med i en aktiv og engasjert gjeng med turledere. All innsats som turleder skjer som frivillig arbeid. Alle som skal videre på sommerturlederkurs må ha gjennomført ambassadørkurs, grunnleggende turlederkurs og førstehjelpskurs på 16 timer først.

Påmelding: Send søknad for å melde deg på til dette kurset. Last ned dette søknadsskjemaet – fyll det inn på din PC – send søknad snarest og innen 19. august til: birgithe.roald@dnt.no.

Kursplan

26. august: Ambassadørkurs. 3 timers innføring i DNT og Bergen og Hordaland Turlag som organisasjon. Les mer om ambassadørkurset her. Du må gjennomføre ambassadørkurset før grunnleggende turlederkurs.

4.–5. september: Grunnleggende turlederkurs. Egen kursplan. Se veiledende modulplan her.
Denne helgen foregår for det meste utendørs. Det blir noe teori innendørs med planlegging av turen i kartet. Kurset kan gjennomføres med, eller uten overnatting. Hvis kurset gjennomføre med overnatting blir det på Tranehytten. Deltakerne må vurdere om hun/han har fysisk og psykisk forutsetning for å gjennomføre aktiviteten. Kurset vil foregå utendørs i høyfjellet der værforholdene kan være krevende på denne tiden av året. Turlederne skal bære en fjellsekk (7 – 10 kg) hele dagen, i kupert terreng over flere kilometer. De må kunne kle seg etter været for å holde varmen under aktivitet og i pauser. Deltakerne må ha overskudd til å kunne ta vare på seg selv og andre ute på tur.

Påmelding: Send søknad for å melde deg på til dette kurset. Last ned dette søknadsskjemaet – fyll det inn på din PC – send søknad snarest og innen 23. august til: birgithe.roald@dnt.no. Bekreftet opptak til kurset inkluderer både ambassadørkurset den 26. august og grunnleggende turlederkurs 4.–5. september. Dersom du har ambassadørkurset fra før, merk dette av i søknadsskjemaet ved påmelding. Du trenger ikke å melde deg på til ambassadørkurset som er satt opp. Ved å bekreftelse på plass til dette grunnleggende turlederkurset får du automatisk plass på ambassadørkurs 26. august.

Mat: Hver enkelt deltaker må ta med drikke og en solid matpakke til lørdag og søndag.

Utstyr: Se Turlagets pakkeliste for sommersesongen. Alle må ha litt plass igjen i sekken til fellesutstyr og fellesmiddag (hvis kurset kan gjennomføres med overnatting). Turutstyr og kart kan kjøpes i Tursenteret vårt i Marken. Kursholderne gir detaljert informasjon om nødvendig utstyr og påkledning i forkant av kurset. Det er veldig viktig at deltakerne tar med og på nok varmt tøy, vindtett og vanntett yttertøy, og stødige varme fjellsko med gamasjer. Utstyret må pakkes slik at det holder seg tørt i sekken! Det blir en del tid å stå stlle utendørs derfor er det ekstra viktig med varm bekledning i flere lag. ULL er GULL! Lue og votter!

Vilkår:Våre generelle vilkår, gjelder ved påmelding, deltakelse og avmelding.

Pris: kr 2300,- betales ved påmelding. Du må være medlem i Den Norske Turistforening for å delta på kurset. Meld deg inn her. Hele beløpet refunderes etter at du har ledet 4 grunnleggede turlederturer for Turlaget i en av våre mange grupper: se oversikt over vårt turtilbud her: https://www.bergenoghordalandturlag.no/turer-og-kurs/ Prisen dekker ambassadørkurs og grunnleggende turlederkurs, kursholdere, turlederboka, kursmateriell, (eventuell middag lørdag kveld, en overnatting). Transport må betales av den enkelte kursdeltager. Turledere leder turer på dugnad, dvs. at man ikke får lønn for arbeidet, men man får dekket kostnader knyttet til dugnaden som turleder.

Aktuelle deltakere blir kontaktet før kurset og får tilsendt mer detaljert informasjon om programmet. Mer informasjon kan du få ved henvendelse til Aktivitetsavdelingen v/ birgithe.roald(at)dnt.no

Opptakskrav modul 1, Ambassadørkurs:
Medlem i DNT. Dersom du ikke er medlem kan du melde deg inn her.

Opptakskrav modul 2, Grunnleggende turlederkurs:
Gjennomført ambassadørkurs og medlem i DNT.
Du må ha god og generell turerfaring fra tidligere, samt et ønske om å dele din turglede med andre.
Det er 16 års aldersgrense.
Det er et pluss om du har erfaring som deltaker på våre organiserte turtilbud
Deltakere må være i god form og vant til å gå lengre fjellturer (3-6 timer) med fjellsekk i all slags vær

Kursinnhold – DNT- Ambassadør
Hovedtema: Presentasjon av DNT og turlederkurset
Varighet: 3 timer
– Presentasjon av DNT som organisasjon og arbeidsgiver. Strategi, mål og verdigrunnlag
– Hvordan ta inn på hytte, rutiner og rettigheter på hyttene
– Friluftslivsloven og allemannsretten

Mål:
Etter endt kurs skal deltagerne ha:

God kunnskap om DNTs og BHT sine mål og strategier.
God kunnskap om DNTs og BHT sine basisaktiviteter, ruter og hytter.
God kjennskap til friluftsloven og allemannsretten.
Kunnskap om DNTs turlederutdanning

Anbefalte nettsider og litteratur for mer innsikt og kunnskap:
Bergen og Hordaland Turlag sin årsberetning
Bergen og Hordaland Turlag sine nettsider
Turistforeningen sine nettsider
Brosjyrer om de ulike aktivitetstilbudene; Barnas Turlag, DNT Ung, DNT Fjellsport Bergen, Byfjellstrimmen, Aktiv til Hundre, Trilleturer, turområder med mer.
Les mer om Lov om friluftslivet
Les mer om allemannsretten.
Gjør deg kjent med turisforeningens turplanlegginsverktøy – UT.no
OPPTUR Hordaland – en flott turbok med noen av de fineste turene i Hordaland
OPPTUR Bergen – en flott turbok for Bergen
Turbok for Bergenshalvøyen
Byfjellene: mangfold og hytteliv
Vilt, vått og vakkert 1890 – 2005 (BHT historie)
Vil, vått og vakkert 2006 – 2015 (BHT historie)

Opptakskrav modul 2, Grunnleggende turlederkurs:
Gjennomført ambassadørkurs og medlem i DNT.
Du må ha god og generell turerfaring fra tidligere, samt et ønske om å dele din turglede med andre.
Det er 16 års aldersgrense.

Kurset blir vurdert med bestått/ikke bestått.

Vi tilbyr også 15 timers kurs i førstehjelp med instruktør fra Arna og Åsane Røde Kors. Undervisningen foregår i Røde Kors sine lokaler i Åsane, kl. 10 – 18 lørdag og søndag Dette kurset er ikke obligatorisk, men anbefales sterkt.

Etter endt kurs skal deltagerne ha:

– God praktisk og teoretisk kunnskap om turledelse
– God generell turkunnskap
– God kunnskap om turutstyr, turbekledning og mat/drikke på tur
– Grunnleggende orienteringsferdigheter
– Grunnleggende førstehjelpskunnskap

Mer informasjon/påmelding
Bergen kommune
08:30
04.09.2021 – 05.09.2021
Bergen og Hordaland Turlag
55335810
bht@dnt.no
Google Map of 60.39198684220223,5.330932543124507